Voor mensen met hart- en vaatziekten

Combineer de voedingsmiddelen die hieronder worden beschreven voor een gebalanceerde en gezonde maaltijd. 

Groente en fruit

Groente en fruit zijn een goede bron van vitaminen, mineralen, vezels en koolhydraten. Omdat groente en fruit zo rijk zijn aan voedingsstoffen zou een derde van uw dagelijkse voedselinname eruit moeten bestaan. Probeer de soort groente en fruit te variëren en de kleuren af te wisselen. Donker gekleurde groente en fruit bevatten meer antioxidanten, welke goed zijn voor uw gezondheid. Omdat de verschillende soorten groenten en fruit ook verschillende voordelen hebben is het goed om zo gevarieerd mogelijk te eten.

Aardappelen, brood, rijst en pasta

Bij deze groep horen alle soorten brood, pasta, rijst, couscous, aardappels en ontbijtgranen. Het grootste gedeelte van de complexe koolhydraten die het lichaam nodig heeft voor de energie komt uit deze groep. Ook zijn deze producten uitstekende bronnen voor eiwitten, vezels, vitaminen en ijzer. Baseer elke maaltijd op producten uit deze groep.  Ongeveer een derde van de maaltijd moet uit producten uit deze groep bestaan.

Zuivel, vlees, vis en vervangers

De producten uit deze groep zijn de belangrijkste bron van eiwitten, ijzer en zink en leveren ook een paar andere mineralen en vitaminen. Deze voedingsmiddelen zijn een belangrijk onderdeel van uw maaltijd omdat de voedingstoffen die erin zitten essentieel zijn voor de groei en reparatie van het lichaam. U heeft maar een kleine hoeveelheid per dag nodig om alle voordelen ervan te krijgen.

Halvarine, margarine en oliën

In deze groep zitten alle vetten en oliën die u gebruikt om te koken en om brood mee te besmeren. Uit producten uit deze groep haalt u belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, D en E en onmisbare vetzuren. Onmisbaar, omdat het lichaam deze vetzuren zelf niet aan kan maken. Kies voor gezonde oliën zoals olijfolie of zonnebloemolie en probeer gehard vet te voorkomen, omdat daar de ongezonde transvetten in zitten.

picture female 2